το ΤριζΟνι

Άρθρα

Wooden Shjips

Όταν ευθυγραμμίστηκαν οι πλανήτες.

Τα τρία πιο λαμπερά σώματα στο νυχτερινό ουρανό είναι η Σελήνη, η Αφροδίτη και ο Δίας. Όταν ευθυγραμμιστούν δημιουργούν ένα μοναδικό υπερθέαμα το οποίο ονομάζεται Wooden Shjips. Αυτή η πλανητική ευθυγράμμιση ξεκίνησε το έτος 2006 και μας χάρισε στην πορεία υπερφυσικά φαινόμενα, όπως το 2007 τον ομώνυμο δίσκο των ‘’Wooden Shjips’’, το 2008 το ‘’Vol. 1’’, το 2009 το ‘’Dos’’, το 2010 το ‘’Vol. 2’’, το 2011 το ‘’West’’, το 2013 το ‘’Back to Land’’ και ελπίζουμε να συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια αυτό το φαινόμενο.

Τώρα… Αν κοιτάξουμε προς τον ουρανό και συγκεκριμένα προς την Ανατολή, θα δούμε τον Ripley Johnson να παίζει κιθάρα με όσα γκάζια έχει και θα τον ακούσουμε να μας τραγουδάει τόσο μυστηριακά όσο δεν έχουμε ακούσει ποτέ. Αν πάλι κοιτάξουμε προς την δύση, θα δούμε ένα κόκκινο φωτεινό σημείο, το οποίο δεν είναι άλλο από το απόκοσμο μπάσο του Dusty JermierΣτον βορρά στέκει το παρανοϊκό όργανο του Nash Whalen με τις πειραματικές μελωδίες του, που δεν μπορούμε να το δούμε με γυμνό μάτι και στον νότο τα υπνωτικά, μυσταγωγικά τύμπανα του Omar Ahsanuddin που μπορούμε μόνο να τα νιώσουμε.

Στον ουράνιο κόσμο των Wooden Shjips δεν τρεμοπαίζει τίποτα, γι’ αυτό και μπορούμε να τους ξεχωρίσουμε από άλλα συγκροτήματα. Η επιρροή τους στον κόσμο μας είναι αυτή της εξαιρετικής ομορφιάς, αγάπης και καλλιτεχνικής έμπνευσης. Τώρα θα μου πείτε ότι με τέτοια που γράφω για το κουαρτέτο από το San Francisco, πώς να μην τους λατρέψουμε; Και όμως υπάρχουν κάποιοι που τους βρίσκουν υποτονικούς και αδιάφορους και μην μου πείτε πως…. ‘’αυτοί δεν ξέρουν’’ . Αν θυμάμαι καλά, κάποιος φιλόσοφος εν ονόματι Ιησούς το είχε πει αυτό για τους σταυρωτές του – αλλά κανένας δεν μπορεί να πει πως οι Wooden Shjips δεν είναι μουσικοί που συνεχίζουν να έχουν καινούριες αναζητήσεις και να ανακαλύπτουν νέες προοπτικές στον ήχο τους.

Το πιο σημαντικό στοιχείο για τη ζωή και την εξέλιξη ενός άστρου, όπως είναι και οι Wooden Shjips, είναι τα υλικά που περιλαμβάνουν, δηλαδή τα τραγούδια τους. Λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τη διάρκεια, μόνο όταν αποφασίζουν τη σειρά των τραγουδιών. Και επειδή είναι λάτρεις του βινυλίου, έχουν υπολογίσει ώστε σε κάθε πλευρά του βινυλίου η ζωή των τραγουδιών να είναι 18-19 λεπτά. Σαν τις παλιές μέρες.

‘’ Πώς καταλαβαίνεις ότι η σκηνή δε γέρνει;
Τα σάλια του ντράμερ τρέχουν κι από τις δυο μεριές του στόματός του.‘’

Αυτό ήταν ένα μικρό ανέκδοτο από τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Ripley Johnson όταν του ζήτησαν να πει ένα ανέκδοτο σε μια συνέντευξη του – μπας και σκάσει το χειλάκι μας λόγω κρίσης στην χώρα μας.

Ε, εντάξει !!!

Δώστε μου δυο λεπτά να φτιάξω ένα καφεδάκι και πάρτε κι εσείς τον χρόνο σας να ακούσετε ένα τραγουδάκι για το εν λόγω συγκρότημα.

Καφεδάκι πολύ παγωμένο και πάλι εδώ για να σας ζαλίσω με τους ……….. πως τους είπαμε;
Α, ναι.
Wooden Shjips!!!

Οι Wooden Shjips λοιπόν χορεύουν έναν σαγηνευτικό χορό στον νυχτερινό ουρανό και λόγω της λαμπρότητας τους είναι μαγευτικοί. Σε κάνουν να οραματίζεσαι χρώματα και σου δημιουργούν μια έντονη ευφορία χωρίς την βοήθεια παραισθησιογόνων ουσιών, απλά και μόνο με το άκουσμα της μουσικής τους. Όπως άλλωστε το έκαναν και στο Primavera Festival και στο All Tomorrows Party αλλά και οπουδήποτε αλλού έχουν παίξει. Δεν βρέθηκαν άδικα στην κορυφή των προτιμήσεων των απανταχού μουσικόφιλων και άφησαν τον διαδικτυακό τύπο να παραμιλάει χαρακτηρίζοντας τους ως τους κύριους υπαίτιους της σύγχρονης μετενσάρκωσης του 70s ψυχεδελικού garage ήχου. Να λοιπόν που η ευθυγράμμιση δικαιώνει όσους προέβλεψαν ότι οι οιωνοί είναι άριστοι για τους Wooden Shjips.

Στην συνέχεια θα πούμε πως προέκυψε το ‘’J’’ στην λέξη Ships.

Τα πράγματα είναι απλά. Ο Ripley και ένα από τα πρώτα μέλη των Shjips σκεφτόντουσαν διάφορα ονόματα αλλά κράτησαν το Wooden Shjips απλώς γιατί το θεώρησαν cool. To ‘’j’’ παρόλο που κανένας τους δεν μιλούσε Σουηδικά, προστέθηκε ως φόρος τιμής στη Σουηδική μουσική που άκουγαν πολύ εκείνο τον καιρό, τους Trad Gras Och Stenar, πιο συγκεκριμένα.

Όπως προείπα, οι Wooden Shjips έχουν κάποιες βασικές αρχές. Απλότητα, ρυθμική επανάληψη, μινιμαλισμός κτλ που συνεχίζουν να ενστερνίζονται καθώς εξερευνούν τους νέους ήχους του σύμπαντος. Ο Πλάτων ονόμαζε την μουσική ως ομορφιά του Σύμπαντος κι έλεγε ότι η ‘’μουσική είναι η κίνηση του ήχου για να φθάσει την ψυχή και να της διδάξει αρετή. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα’’. Αυτές οι βασικές αρχές εντοπίζονται σε κάποιες γερμανικές μπάντες, όπως οι CanNeu και οι La Dusseldorf, αλλά κατ’ εμέ, δεν υπάρχουν και πολλά συγκροτήματα που ακούγονται σαν τους Wooden Shjips.

Όλα καλά πάνε λοιπόν για τους Wooden Shjips, αφού εκτός από όλα τα προηγούμενα έχουν καταφέρει να παίξουν με σπουδαίες μπάντες όπως οι Assemble Head in Sunburst SoundSleepy SunDeerhootSic Apls, τους αγαπημένους μας Thee Oh seesJonas ReinhardtPavementSpectrum και έχουν ανοίξει στο παρελθόν συναυλία για τον τιτανομέγιστο θρύλο Roky Erickson, ενώ αν μπορούσαν να διαλέξουν να πάρουν μέρος στο tribute album ενός καλλιτέχνη της επιλογής τους, αυτοί θα ήταν οι ZZ Top. Ποιος ξέρει; Μπορεί κάποτε να γίνει η υπερκόσμια αυτή συμφωνία και να έχουν αναμεταξύ τους εναρμονισθεί με κάποια μουσική διάταξη, αποτελούμενη από κίνηση, μελωδικότητα και ποικιλόμορφη ωραιότητα.

Υ.Γ: Ο πολυάσχολος Ripley Johnson διατηρεί και το project με τους εξίσου καταπληκτικούς Moon Duo.

Σας αφήνω τώρα γιατί το σύμπαν μου φωνάζει.

Γ.Ζ.