το ΤριζΟνι

Άρθρα

Courtney Barnett

Hello Australia!

Χαιρετούμε την Αυστραλία και την πολιτιστική της Μελβούρνη. Χαιρετούμε τους αυτόχθονες Αβορίγινές της, τα μαρσιποφόρα ‘’Κοάλα’’ της και τα γλυκύτατα Γολαρού, όπως λέγονται στην γλώσσα τον ιθαγενών ή – όπως είναι ευρέως γνωστά – ‘’Καν γκου ρο’’ που σημαίνει (πάνω-κάτω)

Ας χοροπηδήσουμε όμως κι εμείς με τα ευχάριστα νέα που ήρθαν στα αυτάκια μας πριν καιρό. Λες και ένα δροσερό αεράκι φύσηξε και τα παρέσυρε, και τα ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μέχρι την πατρίδα μας και όχι μόνο. Και μας γλύκανε λίγο τα αυτάκια μας με τις υπέροχες μελωδίες και την σέξι φωνή της μικρούλας πολυλογού Courtney Barnett.

27 χρονών το παλιοκόριτσο. Μεγαλωμένη στο Σύδνεϋ και τα τελευταία χρόνια μένει στη Μελβούρνη με τη σύντροφό της (όσες υποψήφιες για αυτό τον ρόλο δυστυχώς άργησαν) Jen Cloher, μουσικός και αυτή. Η Courtney Barnett, λοιπόν, πέρασε από τη Τζαζ, πέρασε από τη ροκ, πέρασε και δεν ακούμπησε απ’ τη σχολή Καλών Τεχνών, θεωρώντας ότι υπάρχουν καλύτερα πράγματα από το να καλουπώσει το ταλέντο της με κάποιες νόρμες. Και έτσι αποφάσισε να φτιάξει την δική της δισκογραφική. Τη Milk! Records.

Όλα άρχισαν το 2013, όταν μετά τον μουσικό μαραθώνιο της Νέας Υόρκης την ‘’τσίμπησαν’’ τα περιοδικά Rolling Stones και New York Times. Δύο χρόνια μετά, το 2015,  κυκλοφόρησε το debut album της ‘’Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit’’.

Δεν πρόκειται εδώ για άλλο ένα κοριτσάκι που γρατζουνάει απλώς μια κιθάρα στο κοριτσίστικο δωμάτιο της, κάτω από την αφίσα του Curt Cobain, αλλά για μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, ανήσυχη, με ιδέες γεμάτες ουσία. ‘’Δεν είναι πάντα καλό να φιλοσοφείς και να υπεραναλύεις τα πάντα’’. Εμ, άδικο έχει η μικρούλα;

Οι ταμπέλες, Κύριοι, δεν έχουν καμία σημασία. Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι αγάπη, δουλειά και πάλι αγάπη και πολύ δουλειά. Το λέω αυτό, γιατί δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς, πώς είναι δυνατόν να κάνεις το ντεμπούτο σου με ένα τέτοιο άψογο άλμπουμ. Ένα άλμπουμ με κατεβατά απαγγελίας κατά ριπάς και επαναλαμβανόμενους ρυθμούς στα τύμπανα, ταξιδιάρικο με μια όμορφη μπαλάντα που έχουμε να ακούσουμε εδώ και πολύ καιρό, δυναμικό με μια βρώμικη κιθάρα από πίσω, αλλά και ευαίσθητο για τις ανήσυχες νυχτερινές μας αποδράσεις.

Καλή ακρόαση Ladies & Gentlemen.

Χαιρετώ εσάς και την βλακεία που με σώζει από την τρέλα!

Γ.Ζ.